Anonymous | Visszalépés
  • Létrehozva: 2020-10-08 15:01:30 2020-10-08 15:01:30 (Általa: Törölt felhasználó (#1566))
  • Utoljára szerkesztve: 2020-10-08 15:01:30 (Általa: Törölt felhasználó (#1566))
  • Szerkesztve: 1 alkalommal
Anonymous = Névtelen / Ismeretlen

Biztonsági okokból a torrentek adatlapján nem jelenik meg a feltöltő felhasználóneve, és a peer listában sem láthatóak felhasználói nevek!

Anonymus, vagy Bele Regis Notarius (Béla király Névtelen Jegyzője; kb. a 12. század vége – 13. század eleje), az egyik magyar király jegyzője és krónikása (feltehetően III. Béláé, de minthogy pontos születési évét nem ismerjük, nem lehetünk bizonyosak benne). Keveset tudunk róla; latinizált nevének kezdőbetűje mindenesetre P-vel kezdődik, mert magát csak „P. mester”-ként jelölte („P. dictus magister”, az általános filológiai értelmezés szerint „a mesternek mondott P”).

Pontos adataink sem a születési és halálozási idejéről, sem személyéről nincsenek, de a történelemtudomány elfogadta, hogy III. Béla király névtelen (latinul: anonymus) jegyzője volt – egyes kutatások szerint személye azonos Péter győri püspökkel. Anonymus a magyar honfoglalás történetének legrészletesebb megírója, valamint tőle tudjuk a törzsfők neveit – de azokat a történészek nem tartják hitelesnek. Művének, a Gesta Hungarorumnak egyetlen, 13. századi példánya az Országos Széchényi Könyvtárban található. A latinul írt művet Lethenyey István pécsi kanonok (1791), Mándy István (1799) és Szabó Károly (1860) fordították magyarra. Művének korai kiadása Mátyás Flóriántól való.

A Gesta Hungarorum helyi vonatkozásaiból annyi állapítható meg biztosan, hogy a szerző a Felső-Tiszavidékről származott, és az itt birtokos Abákhoz szoros kapcsolat fűzte. Az előszóból kiderül, hogy iskolai tanulmányait Nyugat-Európában, valószínűleg Párizsban végezte és ott ismerkedett meg a regényes Gesta újszerű műfajával, melyet mintául vett a magyar honfoglalástörténet megírásához.

Közös motívumok vannak Geoffrey of Monmouth és P. mester regényes gestáiban. Mindketten éltek azzal a lehetőséggel, hogy más középkori litteratorokhoz hasonlóan, mindketten munkáikba személyes hangvételű elemeket csempésztek.

MeseVilág 2020 - 2024 | Az oldal generálási ideje: 0.00154686 másodperc | Lekérések: 3 db